Synology NAS Seçimi Nasıl Olmalı?

Synology NAS cihazları çok geniş uygulama seçeneklerine sahiptir. Neredeyse tamamı ücretsiz olarak gelen bu uygulamalar ile Synology cihazınızı şirketinizin kurumsal uygulamasına göre konumlandırabilirsiniz. Çoğu zaman ilk akla gelen uygulama dosya yedekleme ve paylaşımıdır ancak bir kez synology satın aldığınızda aslında bu cihazı kameralarınızın yönetimi, kurumsal chat sunucusu veya email sunucusu olarak bile konumlandırabilirsiniz.

O halde bir synology seçiminde hangi kriterleri göz önünde bulundurmalısınız?

  1. Kullanım Amacınızı Belirleyin

Yukarıda ifade edildiği gibi Synology Nas cihazı çok geniş yelpazede servis verecek bir sunucudur. Bu nedenle bir nas cihazı değil sunucu aldığınızı düşünerek bu sunucuda şirketinizin hangi servislerini sunacağınıza karar verin. Bu kararınıza göre ihtiyacınız olacak Synology cihazınızın kaynaklarına karar vereceksiniz.

  1. Hard Disk Seçimi Tipi ve Adedine Karar Verin

Uygulama amacınıza göre ne kadar disk alanı kullanacaksınız ve ne tip diskler kullanacaksınız bunları satın alma aşamasının ilk evresinde karar vermelisiniz. Synology NAS modelleri M.2,SSD ve SATA hard diskleri beraber ve ayrı ayrı kullanabileceğiniz cihazlardır. Kullanım amacına göre sadece SSD ile ilerlemek istediğinizde seçim yapacağınız modeller bu kararınıza göre sınırlanacaktır. M.2 SSD seçeneği sadece ön bellek olarak kullanılır.Bu sayede cihazınızın okuma ve yazma hızınızı artırabilirsiniz.Ön bellek kullanıldığında Synology en çok kullanılan dosyaları bu bellekte tutar. Böylece kullanıcı taleplerine ön bellekten daha hızlı cevap verir.

Synology NAS seçiminde sadece 2.5” disk kullanan modeller ile ileryebilirsiniz.Eğer kompact bir cihaz ile yer tasarrufu yapmayı düşünüyorsanız doğru bir seçim olabilir. Ancak 3,5” disk kullanan modeller de daha fazla seçenek olduğunu göz ardı etmemekte fayda var.

Hard disk sayısı yazma işlemlerinizin performansını etkileyen en önemli unsurdur.Disk sayısında ki artış yazma hızı ile doğru orantılıdır. Dolayısı ile hızlı dosya transferi gerektiren uygulamalar,görüntü işleme , video editleme veya deep learning teknolojisi ile uğraşanların özellikle dikkate alması gereken bir konudıur.

2.1 Raid Yapınıza Karar Verin

Hard disklerinizin arızalanma ihtimalına karşı Synology NAS Cihazınızı ilk konfigure ederken hangi RAID teknolojisini kullanacağınıza karar vermelisiniz. Synology Nas cihazınız Raid 0,1,5,6 ve 10 teknolojilerini desteklediği gibi kendi mimarisinde geliştirilimiş SHR1 ve SHR2 raid modellerini de kullanabilirsiniz. SHR1 seçildiğinde disklerden 1 tanesinde ki arıza SHR2 seçildiğinde ise disklerden 2 tanesinde ki arıza tolere edilebilir. SHR raid teknolojisinde mevcut disk yapısını bozmadan NAS ünitenize yeni diskler ekleyebilirsiniz.

Synology Ürünleri Uyumluluk Listesi

Synology cihazınız kullanım amacı disk seçiminde oldukça önemlidir. Synology Türkçe olarak hazırlanmış kurumsal sitesinde her bir model için uyumlu hard disk marka ve modellerini ilan etmektedir. Cihazınıza disk seçimi yaparken bu tablodan faydalanmanızı şiddetle öneririz.

https://www.synology.com/tr-tr/compatibility

  1. Network Bağlantı Hızınızı Seçin

NAS cihazınızın bağlantı hızı diğer bir karar verilmesi gereken konudur. Eş zamanlı olarak bağlanacak kişi sayısı ve ortalama kişi başı bandwith gibi değerler tahmin edilerek basit bir hesap yapılabilir. Synology ürünlerinin hepsi Gb ethernet hızında bağlantıya sahiptir. Port sayısına bağlı olarak portlar birleştirilerek bağlantı hızı 4 katına kadar artırılabilir. Harici port eklentisi ile 10 Gb veya 40Gb bağlantı hızında konfigurasyonlar mümkündür. Link aggeration ismi verilen bu teknoloji ile sadece hızını artırmış olmaz hemde portlarınızı biri birine karşı yedeklemiş olursunuz.

10Gb portlar Sfp+ veya RJ45 olarak satın alınabilir. Alt yapınızın sağladığı kablo ve switch desteğine bağlı olarak bakır veya fiber port seçeneklerinden biri ile ilerleyebilirsiniz.

  1. İşlemci ve Bellek Seçimi

 Cihazınızın kullanım amacını belirledikten sonra NAS cihazınızı sadece dosya saklama amacıyla kullanacaksanız CPU en az düşünmeniz gereken başlık olacaktır. Dikkat edilirse Synology cihazlarında tercih edilen işlemciler çokta güçlü modeller değildir. Ancak bellek için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Bellek her durumda performansa katkı sağlayacaktır. Bu durumda ileride Ram upgrade’i yapabileceğiniz bir model seçmeniz önemlidir. Ram yükseltme çok ekonomik ve sağladığı fayda bakımında yüksek  bir çözümdür. Synology tarafından sunulan uygulamalar kullanılacaksa,birden fazla kullanıcı eş zamanlı olarak cihaza erişecekse cihazınızın bellek ihtiyacı artacaktır. Bu durumda cihazınızın belleğinin genişlemeye ve müsait donaım üzerinde PCI slotlarının boş olan bir model seçmelisiniz. 

  1. Synology Ürün Kategorilerini Tanıyın

Synology modelleri tasarım olarak RS ve DS olarak ikiye ayrılırlar. DS modelleri Disk station ,RS ise Rack Station olarak adlandırılır.Rack station modelleri kabin montajına uygundur. FS,SA,ve XS serisi cihazlar RS tasarımında geliştirilmişlerdir.

FS Series  (Flash Station): Tamamen SSD disklerden oluşturulmuş,çok hız isteyen ve gecikme süresini tolere edemeyecek uygulamalar için geliştirilmiştir. Çok gelişmiş Enterprise uygulamalar için kullanılır.

SA Serisi (SAS ) : Enterprise seviyesinde uygulamalar içindir. Üniteler genişlemeye, kapasite artırımına uygun olarak tasarlanmıştır.Bazı seneryolarda 180 diske kadar destekler.Tamamı Rack kabin tasarımındadır.

XS Serisi: Devasa  yer ihtiyacı olan küçük ve orta boy işlemeker için tasarlanmıştır. FS ve SAS serisinde olduğu kadar yüksek okuma ve yazma hızına ulaşamazlar. Genişleyebilir memory alanları ve hızlı bağlantı seçenekleri ile bir çok sunucu uygulamasına alternatif donanım seçeneği sunarlar. Model numarası RS (Rack Station) ile başlayan tüm modeller kabin montajına uygundur. RP ile biten modeller ise yedek güç kaynağına sahiptir.

DS Serisi (Disk Station) : Ev veya küçük iş yerleri için düşünülmüştür. Masaüstü kullanımına uygun her iş yeri veya ev kullanıcısının veri depolama ihtiyacına uygun model bulabileceği ürün serisidir. Value serisi ve J serisi olmak üzere alt gruplara ayrılır.J serisi Value serisine göre edinilebilecek en ekonomik ürün serisidir. Sadece yedekleme ihtyacı için tasarlanmış ve synology tarafından ücretsiz olarak sunulan yazılımlara ihtyaç duymayan kullanıcılara yöneliktir.

NVR (Network Video Recorder): Yüksek GPU ile gelen modellerdir. Yüksek sayıda kamera kayıt ve izleme işlemleri için kullanılır. Bununla birlikte Deep learning veya görüntü işleme projelerinde sunucu olarak konumlandırılabilir.

Synology Model Numaralarının Şifreleri:

İlk 2 harf model numarası

İlk 2 sayı genişleme ünitesi dahil çalıştırabileceği disk sayısı

Son 2 sayı modelin üretildiği yıl

Model numarasının sonunda ki karakterler

+ : Daha güçlü işlemci ve Bellek

RP :  Çift güç kaynağı

XS,J: Cihaz Modelin ait olduğu seri

Slim : 2,5 SSD disklerden oluşan modeller

Örnek : DS 1819+

Açıklama: Disk station, üzerinde 8 disk ile 2×5 genişleme ünitesi ile toplam 18 disk,2019 üretim yılı, DS1819 a göre daha güçlü işlemci

  1. Dosya Sistemi Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Synology BTRS ve EXT4 dosya sistemlerinin her ikisine de desteleyen modeller vardır. Nas cihazınızda dosya alanınızı daha verimli kullanmak adına btrs ext4 dosya sistemine göre çok daha yeteneklidir. Btrs kayıt sisteminde birbirinin aynı olan kayıtları tespit ederek bu kayıtları bir blok kayıt olarak saklar. Bu özelliği ile ext4 göre oldukça iyi yer tasarrufu sağlar. Yine Btrs sıkıştırma algoritmaları ext4 e göre çok daha yüksektir.Datanın doğruluğu ve bütünlüğünün korunmasına yönelin ext4 sisteminde bir kontrol yoktur.

Bu gibi özellikler sizin için önemli ise Synology modelinizin seçiminde btrs özelliğini aramalısınız.

 

Canlı Destek Almak İçin Hemen iletişime Geçin