5651 LOGLAMA VE HOT SPOT

23 Mayıs 2007 yılında yürürlüğe giren 5651 sayılı Kanun İnternet ortamında yapılan yayınlar vasıtasıyla işlenen suçlar ile mücadele etmeyi amaçlar. Bu kanuna göre kurumsal internetini kendi personeli ve diğer kişilere kullandıran tüzel kişiler Erişim Sağlayıcı olarak adlandırılır ve bu yasa kapsamında gelen yükümlülükleri yerine getirmek zorundadırlar. Dolayısı ile Kanun internet kullanan ve kullandıran ölçeği ne olursa olsun bütün işletmeleri kapsar. Özellikle kişilerin anonim olduğu yani kimlikleri bildirmeden hizmet alabildikleri internet kafeler, Restoran ve Kafeler, kütüphaneler gibi yerlerde bilhassa bu kanun kapsamında önlem alınmalıdır.

Kanunun Erişim Sağlayıcıdan istedikleri
Erişim sağlayıcı internet kullanımına ilişkin trafik kayıtlarını 6 aydan az 24 ay dan fazla olmamak üzere saklamakla yükümlüdür.

Bu kayıtların doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla; bunu yaparken zaman damgası kullanmakla sorumludur. Zaman damgası bir verinin belirli bir zamanda var olduğunu ispatlamak üzere kullanılan teknolojinin adıdır.

Özetle erişim sağlayıcılar internet çıkış trafiğini zaman damgası teknolojisi ile kayıt altına almalı, kullanıcılarını tanıyacak bir sistem ile internet kullanımına müsaade etmelidir.

Hot Spot Nedir?

Kamuya açık ortamlarda internet paylaşımı sağlayan yerler için kimlik doğrulama sonrası internet erişimine izin veren bir sistemdir. Kullanıcı işletmenin tercihine göre TC kimlik numarası ve/veya SMS ile doğrulama yaparak sisteme dahil olabilir. İnternet erişimi süresince internet aktivitesi 5651 sayılı kanun isterlerine uygun olarak sistemde zaman damgası ile mühürlenerek kayıt altına alınır. Hot spot çözümümüz kutu çözüm olarak veya sanal sisteminizde kullanabileceğiniz bir yazılım olarak çalıştırılabilir.

Komedya Bilişim uzmanları 5651 Loglama ve Hotspot alanında farklı çözüm ortakları ile birlikte birçok önemli projede tecrübe sahibidir.
BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN