Yapısal Kablolama

İş yerinizin data, ses, güvenlik gibi zayıf akım cihazlarının doğru ve kesintisiz haberleşmesi için yapılan kablolama çalışmasına Yapısal Kablolama denir. Yapısal kablolama, data kablolama veya zayıf akım kablolama olarak adlandırılan çalışma neredeyse tüm sistemlerin çalışması için en temel ve önemli yapı taşıdır. Yapısal Kablolama işleminde projelendirme en önemli adımdır. Yapısal Kablolama donanımları üreten pek çok çözüm ortağı arasından fiyat performans değerlendirmesinde data kablosu, kanal, kabin gibi en uygun ürünün seçilmesi projenin başarılı ile tamamlanmasında önem taşır.

Yapısal Kablolama

Ethernet Data Kablolama:

IP iletişimi kullanan cihazlar için yapılan yapısal kablolamadır. İhtiyaca göre fiber, Cat6 ve Cat 7 gibi kablo türleri kullanılarak data kablolama yapılır.

Ethernet Kablosu Türleri:

IEEE 802.3 standardına göre Ethernet data kabloları 100Mbps, 1Gb, 10Gb hızlarında veri aktarımı yapabilirler. Unshielded Twisted Pair (UTP) olarak ta adlandırılan data kablosu türleri Cat1 ila 8 arasında değişir. En yaygın kullanılan data kablosu türü cat5e, cat6 ve cat7 dir.

 

Data kablolarında yukarıda bahsedilen standartlar belirlenmiş olsa bile piyasada kablo kalitesi değişkenlik gösterir. Bu nedenle doğru yapısal kablolama firması ile ilerlemek uzun yıllar kullanacağınız alt yapınızın iş performansınızı etkilememsi için çok önemlidir. Her iş te olduğu gibi kullanılacak yapısal kablo ve malzemelerin kalitesi işin toplam kalitesini artıracaktır.

Ethernet Data Kablosu Çeşitleri:

Model Band Genişliği Frekans
Cat 3 10 Mbps 16 MHz
Cat 5 10/100 Mbps 100 MHz
Cat 5e 1000 Mbps / 1 Gbps 100 MHz
Cat 6 1000 Mbps / 1 Gbps >250 MHz
Cat 6a 10000 Mbps / 10 Gbps 500 MHz
Cat 7 10000 Mbps / 10 Gbps 600 MHz
Cat 8 25 Gbps or 40Gbps 2000 MHz

Fiber Data Kablolama:

Uzun mesafe ve yüksek hız data aktarım kabiliyeti nedeniyle tercih edilir. Bakır hammadde ye sahip Cat 5, 6 ve 7 kablo tipleri göre daha maliyetlidir. Günümüzde data kablolama için maliyetlerin makul seviyelere düşmesi ile fiber kablolar daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Kullanım amacına uygun olarak single mode ve multi-mode fibe kablo olmak üzere 2 temel kategoriye ayrılır.

Yapısal Kablolama Proje Süreci

Yapısal kablolama projesi uygulama alanında yapılacak keşif ile başlar. Uzman personeller tarafından yerinde keşif yapılarak projenin isterleri belirlenir. Yapısal kablolama yapılacak yerin oturma planı varsa incelenir. Yoksa yapısal kablolama yapılacak yerin oturma planı oluşturulur. Yapısal kablolamanın bağlantı uçlarının toplanacağı kabin yerleri, data kablosun taşıyıcıları, data kablosu çeşidi ve miktarına karar verilir. Varsa önceden kullanılan kabinetler için yeniden düzenlemesi geriyorsa data kabineti incelenir ve gereksinimler not edilir.

Yapısal kablolama projesinin ikinci aşamasında ürünler seçilir. Doğru teknolojiler belirlenir ve teklik sürecine geçilir.

Projenin uygulama aşamasında artık yapısal kablolamanın keşif kriterlerine uygun olarak saha uygulaması yapılır. Uygulamanın son aşaması data kablolarının uçlarının test edilmesi ve uygun etiketlemenin yapılmasıdır.

 

Etiketler: Yapısal Kablolama, Data kablolama, network kablosu, data alt yapı kablosu, network altyapısı ve kablolama ,data kabloları